Kwas Chlorogenowy

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na kuli ziemskiej. Szacuje się, że każdego dnia serwuje się blisko 1500000000 kubków „małej czarnej”. Pomimo wielu lat sporów dotyczących picia kawy do dnia dzisiejszego nie udało się ustanowić jednolitego stanowiska, co do zasadności spożywania naparu z palonych ziaren kawy.

Zielona Kawa, mniej znana

zielona kawaKawa, którą większość ludzi kojarzy przede wszystkim pod postacią naparu, sporządzana jest z palonych, a następnie mielonych lub poddawanych instantyzacji ziaren kawowca. Ta jedna z najpopularniejszych używek na świecie pojawiła się na europejskich stołach około XVI wieki a podstawowym regionem, z którego pochodzi większość światowej produkcji kawy jest Etiopia, chociaż najwyższe ceny rynkowe osiągają ziarna pozyskane w wysokogórskich obszarach Jamajki.

Ziarna kawy były wielokrotnie poddawane badaniom laboratoryjnym, których celem było odkrycie prawdziwej kwintesencji kawy oraz jej właściwości i wpływu na organizm ludzki. W wyniku badań prowadzonych nad składnikami znajdującymi się w ziarnach kawy ustalono, że zawierają one nie tylko pobudzającą kofeinę, ale także kwas chlorogenowy, który w ciągu ostatnich kilku miesięcy stał się prawdziwym remedium dla osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Niefiltrowana kawa jest ponadto źródłem kafestolu, kafeol, kwasu kawowego oraz związków aromatycznych.

Kafeol i Kafestol nie występują wprawdzie w kawie w dużych ilościach, ale przypuszcza się, że obie diterpeny mają działanie przeciwnowotworowe.

Niezwykłe właściwości kwasu chlorogenowego
Badania dotyczące właściwości kawy trwają nieprzerwanie od dziesiątek lat, dotyczą one przede wszystkim zastosowania ekstraktów znajdujących się w kawie w leczeniu wielu przewlekłych chorób, w tym cukrzycy typu 2. Do niedawna wiązało się to jednak ze swoistym konfliktem interesów, ponieważ kawa prowadziła wprawdzie do znaczącego spadku symptomów chorób insulinozależnych, ale jednocześnie pojawiało się ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym podwyższonego ciśnienia krwi oraz wzrostu homocysteiny w osoczu.

Niektóry grupy, w tym osoby cierpiące z powodu nadciśnienia tętniczego, dzieci, młodzież oraz osoby starsze są w sposób szczególny narażone na negatywny wpływ zawartej w kawie kofeiny. Istnieją także badania, które sugerują ograniczenie spożycia kawy przez kobiety w ciąży, aby nie przekroczyć spożycia na poziomie 300 mg /dzień, co pozwoli uniknąć poronienia i upośledzenia płodu w trakcie rozwoju embrionalnego.

Z farmakologicznego punktu widzenia kawa nie różnie się od innych związków pochodzenia naturalnego wykorzystywanych w leczeniu rozlicznych schorzeń. Ponieważ kawa jest prepratem złożonym, dlatego udało się z tej aromatycznej mieszaniny związków wyselekcjonować takie, których znaczenie pozostawało dotychczas ukryte. Na szczególną uwagę zasługuje w tym przypadku szczególnie jeden związek – kwas chlorogenowy.

Kwas chlorogenowy okazał się niezwykle ważnym związkiem z grupy biologicznie czynnych polifenoli. Badania laboratoryjne oraz testy in vivo wykazały, że kwas chlorogenowy jest nie tylko związkiem o silnym potencjale antyoksydacyjnym, ale także – a może przede wszystkim – związkiem, który wykorzystywany jako składnik tabletek na odchudzanie może się przyczynić do znaczącego spadku masy ciała osób borykających się z otyłością lub nadwagą.

Kwas chlorogenowy, czyli nowa broń w walce z otyłością!
Skuteczność kwasu chlorogenowego w walce z otyłością i nadwagą potwierdzono w wielu badaniach. Sprawdzano między innymi zmianę w zakresie wchłaniania glukozy w przewodzie pokarmowym, co w przypadku osób cierpiących z powodu cukrzycy ma szczególne znaczenie.

Kwas chlorogenowy: studium przypadku
Cel badania: wpływ kwasu chlorogenowego na zmianę wagi oraz współczynnika BMI

Metoda: W badaniu porównawczym wzięło udział 30 ochotników.

15 uczestników badania o współczynniku BMI 27.5 – 32.0 kg/m2 przyjmowało przez 12 tygodni ziarna kawy o podwyższonej zawartości kwasu chlorogenowego.

15 uczestników badania stanowiło grupę porównawczą.

Wyniki badań:

Po 12 tygodniach zaobserwowano wyraźny spadek masy ciała u wszystkich osób przyjmujących ziarna kawy o podwyższonej zawartości kwasu chlorogenowego. Średni spadek masy ciała wyniósł w grupie badawczej 5,4 kg +/- 0,6 kg

Kwas chlorogenowy, czyli rewelacje dr Vinsona
tabletki zielona kawaNajbardziej znane badania dotyczące wpływu kwasu chlorogenowego zostały przeprowadzone przez zespół badawczy dr Vinsona. Wyniki uzyskane podczas 12 tygodni badań zaskoczyły nie tylko naukowców, ale także dietetyków i wszystkich zainteresowanych wpływem związków znajdujących się w kawie na ludzki organizm. Dr Vinson podszedł do kwasu chlorogenowego w zupełnie inny sposób niż pozostali naukowcy zajmujący się badaniem tego fenolu. Dr Vinson słusznie zauważył, że kwas chlorogenowy występuje w największym stężeniu w ziarnach kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. Zielona Kawa stała się w tym samym momencie prawdziwą rewelacją i rewolucją w środowiskach zainteresowanych efektywnym i bezpiecznym odchudzaniem.

Badania prowadzone w sposób analogiczny do tych, które przeprowadził dr Thom, ale z zastosowaniem kwasu chlorogenowego znajdującego się w ekstrakcie z zielonej kawy pozwoliły na osiągnięcie następujących wyników:

średni spadek współczynnika BMI: -2,92 ± 0,85 kg/m2
średni spadek masy ciała: – 8,04 ± 2,31 kg
średni spadek stopnia otłuszczenia ciała: -4,44% ± 2,00%
oraz niewielki spadek częstotliwości akcji serca: -2,56 ± 2,85 uderzeń na minutę
Ponadto naukowcy nie dostrzegli skutków ubocznych, które mogłyby w jakikolwiek sposób zachwiać dobrą marką tabletek odchudzających zawierających ekstrakt z zielonej kawy.

Podobnych badań dotyczących wpływu kwasu chlorogenowego oraz innych związków o potencjale odchudzających można w zasobach internetu znaleźć dziesiątki. Naukowcy i farmaceuci zaczęli wreszcie dostrzegać potencjał w miejscach, które były przez całe dziesięciolecia bagatelizowane.

Kwas chlorogenowy – wierzchołek góry lodowej?
Jest wielce prawdopodobne, że kwas chlorogenowy zawarty w ekstrakcie z zielonej kawy jest zaledwie wierzchołkiem góry lodowej i wśród naturalnych zasobów naszej planety znajdują się tysiące substancji o niezwykłych właściwościach. W ciągu ostatniego roku pojawiło się przynajmniej kilka związków o szczególnych właściwościach odchudzających, wśród nich na szczególną uwagę zasługują keton malinowy, garcinia cambogia, irvignia gabonesis, kapsaicyna i wiele innych.