Dieta

Wiosenna zupa z młodej kapusty

Nie bez powodu kapusta nazywana jest warzywem młodości. Kapusta bogata jest w magnez, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i grupy B. Te składniki posiada większość warzyw ale już nie tak wiele z nich posiada siarkę, korzystnie wpływającą na wygląd włosów, skóry i paznokci. Lecznicze właściwości kapusty znali już nasi najstarsi przodkowie, którzy podczas choroby używali kapusty zewnętrznie. Choć wydaje się to śmieszne, współczesne badania potwierdzają takie działanie kapusty, której liście zbijają gorączkę, przyspieszają gojenie się ran, a sok z kapusty leczy wiele chorób żołądka i dróg oddechowych.

Potrzebne składniki:

  • połowa młodej kapusty
  • 4-5 młodych ziemniaczków (jeśli są duże to 3-4)
  • 30 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula dymka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • połowa pora
  • pęczek koperku
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawy (sól, pieprz, jarzynka)
  • łyżka mąki
  • śmietana do zaprawienia
  • olej do smażenia

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy i kroimy w talarki. Włoszczyznę przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2-3 szklanki) i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

W tym czasie myjemy młodą kapustę, szatkujemy ją i dodajemy do reszty warzyw w garnku i dolewamy wodę. Dodajemy kostkę rosołową i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę gotujemy aż kapusta będzie miękka.

Boczek kroimy w łupki lub kostkę. Dymkę obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek oraz cebulkę aż nabiorą złotawego koloru. Boczek i cebulkę dodajemy do zupy (ja dodaję także aromatyczny tłuszcz).

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w dosyć małą kostkę a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Koperek drobno siekamy i dodajemy pod koniec gotowania.

Zagęszczamy zupę mąką. Łyżkę mąki mieszamy z małą ilością wody i dolewamy do zupy cały czas mieszając.

Na koniec zaprawiamy śmietaną. Do kubeczka ze śmietaną wlewamy 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszamy a następnie dolewamy do zupy. W ten sposób śmietana nigdy się nie zważy.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *