dieta
Dieta

Sałatka z dyni i fasoli

SKŁADNIKI:

– 70 dkg dyni,

– puszka czerwonej fasoli,

-słoik marynowanych pieczarek,

– 15 dag chudej szynki,

– 1 ząbek czosnku,

– 1 mała cebula,

– kilka kawałków konserwowanej cukinii,

-2 łyżki oliwy z oliwek,

– natka pietruszki,

– sól,

-pieprz.

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut.

WYKONANIE:

Usuwamy z dyni pestki i luźny miąższ, pozostawiamy tylko skórkę ze zwartym miąższem. Pieczemy na nagrzanym do 200o C piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.

Fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą chłodną wodą. Pieczarki kroimy na pół, szynkę w słupki, a cukinie i cebulę w kostkę.

Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Następnie dodajemy porwaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem starannie mieszamy.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *